Je schoolportfolio is als een verzameling van al je werk. Het is belangrijk omdat het je groei en ontwikkeling laat zien. Om dit portfolio samen te stellen, verzamel je verschillende stukken werk volgens de Level checklists. Het draait allemaal om jouw vooruitgang, en de coaches krijgen inzicht in wat je doet om jezelf te ontwikkelen.

Je gaat je portfolio ook aan medestudenten presenteren, zonder dat een docent aanwezig hoeft te zijn. De feedback die je ontvangt, kun je vervolgens gebruiken om je portfolio nog beter te maken!

Opdracht 1: Motivatie opleiding

Beschrijving:

In deze opdracht willen we graag van jou horen waarom de opleiding Mediavormgever zo goed bij jou past. We willen dat je jezelf motiveert en uitlegt welke eigenschappen, vaardigheden en interesses je hebt die aansluiten bij dit vakgebied.
Dit zal je helpen om een beter beeld te krijgen van je persoonlijke motivatie.

Instructies:

 • Schrijf een tekst waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in Mediavormgeving en waarom je denkt dat deze opleiding goed bij je past.
 • Denk na over je persoonlijke interesses, passies en talenten die je zou kunnen toepassen binnen de mediavormgeving. Beschrijf deze in je tekst.
 • Overweeg de vaardigheden die belangrijk zijn in het vakgebied van mediavormgeving, zoals creativiteit, technische kennis, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden, enzovoort. Leg uit hoe je deze vaardigheden bezit of hoe je eraan kunt werken om ze te ontwikkelen.
 • Bespreek concrete voorbeelden van ervaringen of situaties waarin je je interesse in mediavormgeving hebt laten zien. Bijvoorbeeld: Je vind de nieuwe verpakking van Pringles mooi of juist heul lelijk.
 • Probeer specifiek en persoonlijk te zijn in je antwoorden. Geef voorbeelden om je punten te ondersteunen en verduidelijken

Portfolio:
Voeg dit toe aan je portfolio. Veel succes met de opdracht en laat je motivatie voor de opleiding Mediavormgever stralen!

Opdracht 2: Interview mede-student

Opdracht: een project
Deze opdracht mag je uitvoeren in duo’s.

Tijdens deze opleiding ga je veel aan de slag met projecten. Om een beeld te krijgen hoe dat in elkaar zit, ga je een student interviewen. Voor deze opdracht heb je dus iemand nodig uit een hoger level.

Opdracht.
Vraag eerst naar een project van de student. Probeer een beeld te krijgen van dit project.
Stel daarna vragen over de loop van het project.

Hulpvragen:

 • Wat was de opdracht?
 • Wat was het doel van het project?
 • Voor wie was het project?
 • Ben je blij met wat je uiteindelijk gemaakt hebt?
 • Wie was je ijkpersoon en waar gebruik je die voor?
 • Wat waren je concepten?
 • Vraag naar het ontwerp? Hoe heet het tussenproduct van de ontwerpfase.
 • In welk programma heb je het uitgewerkt?
 • Voor welke vraag was dit de oplossing?
 • Doe je best om zoveel mogelijk uit de student te krijgen.

 Opleveren:
Opgemaakt interview of
Podcast of
Filmpje of
Portfolio item voor de website van de opleiding, ook wel tegel genoemd.

Opdracht 3: Software tutorials

Leren kan op verschillende manieren. Een van de meest gebruikte manieren om meer te weten te komen over softwarepakketten is door tutorials te volgen. Maar, het is belangrijk om tijdens het volgen van een tutorial op een aantal zaken te letten.

Hier zijn een aantal handige tips:

 1. Software en Datum:
  Controleer of de tutorial up-to-date is. Soms veranderen knoppen of functies na software-updates. Als je een oude tutorial volgt, loop je het risico vast te lopen of verouderde tools te gebruiken.
  Dankzij updates kan iets nu misschien veel gemakkelijker worden gedaan dan voor de update.
 2. Scroll en Kies:
  Open verschillende tutorials en bekijk ze op hun kwaliteit en inhoud. Vooral bij langere tutorials is het belangrijk dat je je concentratie behoudt. Als de instructeur moeilijk te verstaan is, kan dit afleidend zijn.
  Dus bekijk meerdere video’s en kies dan degene die het beste bij je past.
 3. Begin met de Basis:
  Voordat je specifiek op zoek gaat naar tools of toepassingen, is het handig als je al een basiskennis hebt van de software die je gaat gebruiken. Begin dus met de basis.
 4. Bronnen en Hulpbronnen:
  Zoek betrouwbare bronnen waar je deze basistutorials kunt vinden. Dit kunnen online platforms zijn zoals YouTube, officiële websites van de softwareleveranciers of specifieke educatieve websites. Zorg ervoor dat je betrouwbare en up-to-date bronnen gebruikt.
 5. Praktische Oefening:
  Werk actief met de software terwijl je de tutorials volgt. Dit helpt je om de vaardigheden beter te begrijpen en beheersen.
 6. Vragen en Hulp:
  Aarzel niet om vragen te stellen als iets onduidelijk is. Je kunt dit doen in de commentaren van de tutorialvideo’s, op discussieforums of bij je docent.
 7. Tijd en Planning:
  Plan je tijd effectief om de tutorials te volgen en oefeningen te doen. Leren kost tijd, dus wees geduldig en realistisch over je verwachtingen.
 8. Evaluatie:
  Evalueer je voortgang door vergelijkbare taken zelfstandig uit te voeren na het bekijken van een tutorial.

Opdracht:
De laatste tip is ook meteen de opdracht. Ga opzoek naar de basistutorials van de volgende programma’s. Photoshop, Illustrator, Premiere, Indesign. Sla de eindproducten van de tutorials op als bewijs.

Opdracht 4: Drie pitch observaties

Observeer en leer (De Pitch)

Je kan ook leren door te kijken naar hoe een ander iets doet. Deze opdracht staat in het teken van observeren van pitches. Een pitch is een presentatie van een fase binnen het werkproces. Zo heb je de onderzoekspitch, conceptpitch, ontwerppitch en realisatiepitch. Per fase is de pitch opgedeeld in twee onderdelen.

Voor de klant.
Dit is de pitch zoals de klant hem ook gaat zien. Bij dit onderdeel wil de student feedback op de pitch. Ook op hoe het product gepresenteerd wordt.

POD
In dit onderdeel neemt een student je mee door de ontwikkeling van het project. Hier kan feedback worden gegeven op keuzes binnen het project. Ook krijg je inzicht in hoe een product gemaakt wordt.

De opdracht:
Observeer minimaal 3 pitches. Gebruik hiervoor het observatie formulier, deze kan je vinden bij de coaches.

Opdracht 5: Zelfportret op verschillende manieren

Je gaat drie verschillende zelfportretten maken, elk op een unieke en persoonlijke manier, zonder dat je uitgebreide softwarevaardigheden nodig hebt.

Mixed-Media Zelfportret (Technieken in Mixed-Media)

 • Gebruik een combinatie van fysieke materialen zoals verf, potloden, krijt, inkt, stof, knoppen of andere gevonden objecten.
 • Creëer een zelfportret op een medium naar keuze (karton, doek, papier, etc.).
 • Laat je creativiteit de vrije loop en gebruik verschillende texturen en kleuren om je persoonlijkheid en emoties uit te drukken.

Onverwachts zelfportret?
Maak een zelfportret op een onverwachtse manier. Je mag hiervoor zelf een vorm bedenken. Het gaat hierbij dus om jij die een creatieve manier verzint om een zelfportret te maken. Er is 1 regel: Je mag zelf niet in het portret voorkomen.  

Collage Zelfportret met Gevonden Objecten (Collagekunst)

 • Verzamel gevonden objecten uit je omgeving, zoals bladeren, takken, stukjes plastic, oude sleutels, of keukenartikelen.
 • Schik en lijm deze objecten op een vlak oppervlak om je eigen zelfportret te creëren.
 • Laat je creativiteit stromen terwijl je een uniek en expressief collageportret maakt.

Beoordelingscriteria:

 • Creativiteit en originaliteit in de gekozen technieken en materialen.
 • Uitdrukking van persoonlijkheid, emoties of interesses in de zelfportretten.
 • Algehele presentatie
 • Inzet en betrokkenheid bij de opdracht.

Dit project geeft je de vrijheid om je artistieke kant te verkennen en je eigen unieke zelfportretten te creëren. Veel plezier en we kijken uit naar je creatieve uitingen!

Opdracht 6: Alles uit de introductieperiode

Verzamel de bingokaart opdrachten van de introductieperiode en stop deze in je portfolio. Ook de mindmap opdracht.

Opdracht 7: Op zoek naar influencers / youtubers in het vakgebied

Opdracht: Ontdek Mediavormgeving Professionals

Beschrijving: In deze opdracht ga je op zoek naar mensen die veel weten over mediavormgeving, zoals mensen die films maken, mooie plaatjes ontwerpen, of populair zijn op sociale media. Het doel is om te leren wat ze doen, hoe ze het doen, en wat hen uniek maakt. Je onderzoek zal je helpen begrijpen wat er nu speelt in de wereld van mediavormgeving en hoe je zelf beter kunt worden.

Instructies:

 1. Zoek minimaal 5 mensen die goed zijn in mediavormgeving en verzamel informatie over hen. Noteer hun naam, wat ze precies doen, wat ze gemaakt hebben dat heel bekend is, of ze prijzen of erkenning hebben gekregen, en wat hen anders maakt dan anderen.
 2. Kijk goed naar het werk van deze mensen. Bekijk hun kunstwerken, filmpjes, of andere dingen die ze hebben gemaakt. Probeer te begrijpen wat hun werk bijzonder maakt.
 3. Onderzoek waar ze hun ideeën vandaan halen. Wat inspireert hen? Hebben ze beïnvloeders, trends, trucs of dingen die ze van andere culturen hebben geleerd?
 4. Leer over de successen van deze mensen. Lees wat ze in interviews zeggen, bekijk filmpjes waarin ze over hun leven praten, en vind uit welke belangrijke momenten of strategieën hebben geholpen bij hun succes.
 5. Maak een verslag van wat je hebt geleerd. Vertel over elke persoon, hun achtergrond, wat ze precies doen, hun bekendste werk, wat hen speciaal maakt, waar ze door worden geïnspireerd, en hoe ze succesvol zijn geworden. Geef voorbeelden en gebruik plaatjes om je verslag duidelijker te maken.
 6. Denk na over wat je hebt ontdekt en bespreek hoe deze mensen jou kunnen helpen om beter te worden in mediavormgeving. Wat heb je geleerd? Hoe kun je deze dingen gebruiken om zelf beter te worden?

Opdracht 8: jouw 10 favoriete kickstarts

Creatieve Kickstarts

We zetten op de opleiding creatieve kickstarts in om de dag met een korte creatieve opdracht te beginnen. Dit is ook meteen het doel. Snel iets maken om in de creatieve flow te komen. Probeer hier niet te lang aan te zitten. Na een halfuur moet je de opdracht afronden. 

Tijdens level 0 voer je deze opdrachtjes ook al uit met die kennis die je hebt. Het gaat niet om het resultaat, maar om de creatieve start van de dag. Er komen rond de 50 creatieve kickstarts langs. Verzamel van deze 50, 10 kickstarts die goed gelukt zijn. 

Opdracht 9: drie werkwijzer opdrachten

De Werkwijzer

Bij het maken van een project gebruik je de werkwijzer. Dit is HET stappenplan om een project van begin tot eind te maken. Je leert hiermee de belangrijkste onderdelen van het tot stand komen van een media-uiting.
Om kennis te maken met de werkwijzer ga je alvast een aantal onderdelen ontdekken. Dit doe je door de volgende opdracht uit te voeren

Ga naar de werkwijzer en lees de uitleg over een project:
http://werkwijzer.wordmediavormgever.nl/werkwijzer/klant-onderzoek/een-project/

Opdracht:
Nu je dit gelezen hebt, snap je hopelijk iets beter wat ons beroep inhoud. Om dit te gaan oefenen hebben we een aantal cases voor je bedacht waarop je advies moet gaan geven. Wat geeft de klant als probleem en wat is volgens jou een passende oplossing? Beschrijf de oplossing zo duidelijk mogelijk. Houd in je achterhoofd dat je het beschrijft voor een klant die niks weet van vormgeving.


1. Oplossingen bedenken

Case 1: Identiteit

Opdrachtgever: Een nieuw opgerichte koffiebar
Probleem: “Ons bedrijf mist nog de unieke sfeer en kwaliteit die klanten kan binden aan het bedrijf”
Doelgroep: Koffieliefhebbers en lokale bewoners die op zoek zijn naar een authentieke koffie-ervaring.
Advies: 


Case 2: Iets

Opdrachtgever: Een zelfstandige fotograaf

Vraag: “Ik wil iets hebben om aan een potentiële klant mee te geven. Als fotograaf spreek je vaak mensen over je beroep en het is dan handig dat ze later contact met me op kunnen nemen”
Doelgroep: Potentiële klanten in de huwelijks-, portret- en evenementenfotografie die op zoek zijn naar een professionele fotograaf.
Advies: 


Case 3: Informatie Presenteren?

Opdrachtgever: Een gezondheidsorganisatie
Vraag: “Hoe kunnen we informatie over gezonde voedingsgewoonten op een visueel aantrekkelijke en begrijpelijke manier presenteren, zodat mensen worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken?”
Doelgroep: Volwassenen en gezinnen die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun voedingspatroon en gezonde levensstijl.
Advies: 


Case 4: Social media-posters

Opdrachtgever: Een muziekfestival
Vraag: “Hoe brengen we ons muziekfestival onder de aandacht?”
Doelgroep: Muziekliefhebbers en festivalgangers die geïnteresseerd zijn in diverse muziekgenres en een unieke festivalervaring willen.
Advies: 


Case 5: Verpakkingsetiketten

Opdrachtgever: Een ambachtelijke zeepmaker
Vraag: “Hoe kunnen we verpakkingsetiketten ontwerpen die de natuurlijke en handgemaakte eigenschappen van onze zepen benadrukken, zodat klanten geïnteresseerd raken en onze producten willen uitproberen?”
Doelgroep: Milieubewuste consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, handgemaakte en duurzame verzorgingsproducten
Advies:


2. Mindmap

Met een mindmap ga je proberen alles op te schrijven wat in je opkomt rond een onderwerp. Mindmappen gebruik je om tot ideeën te komen. Hoe je moet mindmappen staat in de werkwijzer. Bekijk eerst de video:
http://werkwijzer.wordmediavormgever.nl/werkwijzer/concept/moodboard-mindmap/

De woordkeuze voor een mindmap is belangrijk. Probeer te kiezen voor een algemenere term. Moet je dus mindmappen over een opdracht voor kapsalon ’t knappe kappertje. Start dan met een zo’n algemeen mogelijke term en niet met de naam van het bedrijf.

Nu ga je aan de slag met het maken van de mindmap. Kies 1 van de volgende onderwerpen en probeer na te denken op welk woord je gaat mindmappen:

 1. Speelgoedwinkel: ToyToyToy
 2. Cocktailbar: Het zoete olijfje
 3. Massagesalon: Relax4Ever

3. Moodboard

Een moodboard is een handig hulpmiddel om een bepaalde sfeer of gevoel in beeld te brengen. Een goed moodboard laat dit goed zien. Zoek zelf drie voorbeelden van moodboards waarop je duidelijk een sfeer of gevoel ziet.

Nu is het jouw beurt om een eigen moodboard te maken. Je kunt kiezen uit twee beschrijvingen.

Beschrijving 1: Maak een moodboard met vrolijke kleuren en beelden die je doen denken aan snoepwinkels, fruit en tekenfilms.

Beschrijving 2: Maak een moodboard van een futuristische stad met reflecties, neon en ruimteschepen

Opdracht 10: Reflectie; vraag feedback van je team op je portfolio

Voor deze opdracht ga je het opgebouwde portfolio delen met je team. Hiervoor mag je een van de pitch-ruimtes gebruiken. Laat zien wat je gemaakt hebt en deel dit met je team, vraag daar ook feedback op. Dit kan op het begin even spannend zijn, maar al snel ga je merken dat feedback je juist verder helpt. De feedback die je krijgt schrijf je op, dit moet ook in het level 0 portfolio.

Opdracht 11: Keuze opdracht; bezoek museum of een bedrijf in vormgeving

Museum: groep
Bedrijf: solo of duo’s

Voor deze opdracht ga je op stap. Om nog meer beeld te krijgen bij het beroep en de opleiding ga je je verdiepen in de praktijk. Dit kan door een museumbezoek of door een bedrijfsbezoek.

Goedkeuring
Beide activiteiten overleg je met een coach. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van wat je wil gaan ondernemen. Bespreek het dus eerst voordat je het gaat regelen.

Opleveren:
Maak een beeldverslag waarmee je een goed beeld geeft van de complete dag. (inclusief je reis en de lunch)