1. Stageplaats zoeken

Wanneer je (bijna) in level 2 bent aangekomen wordt het tijd om na te denken over een stage. Je moet een stage kunnen lopen van minimaal 684 klokuren.

 • Bedenk bij wat voor soort bedrijf je stage zou willen lopen
 • Wat zou je graag willen leren tijdens een stage?
 • Wat voor soort producten zou je willen maken?

Zoek nu naar bedrijven in Zeeland die op deze onderdelen (waarschijnlijk) iets kunnen bieden. Je kunt een overzicht vinden van goedgekeurde bedrijven op http://stagemarkt.nl.

Stage in het buitenland?

Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Er is een Internationaliseringskantoor van Scalda dat daarbij kan helpen.

Je mag dat ook zelf regelen. Een bedrijf in het buitenland is niet standaard goedgekeurd. Dat moeten we zelf doen. Heb je dus een bedrijf in het buitenland op het oog? Bespreek dit met ons. Dan zoeken wij contact en kijken of wij het een geschikte stage vinden die past bij jouw ontwikkeling.

2. Stagebedrijf gevonden?

Bespreek altijd even met een van je coaches waar je stage zou willen lopen. Vaak zijn er al ervaringen of een idee wat bij jou zou passen.

Is het een passend bedrijf? Stuur je sollicitatiebrief en cv met portfolio naar het bedrijf waarin je vraag of het mogelijk is om stage te lopen. 

Het is belangrijk dat een stagebedrijf voldoet aan 3 punten:

 • een werkplek voor een stagiair
 • werk / opdrachten voor de stagiair
 • een begeleider die tijd heeft om de stagiair te begeleiden.

Ook moet een stagebedrijf goedgekeurd zijn als stagebedrijf door het S-BB. Wanneer het stagebedrijf is gevonden op Stagemarkt, is het bedrijf al goedgekeurd.

Is het bedrijf nog niet goedgekeurd, check dan even in bij je coaches. Die goedkeuring kan altijd aangevraagd worden.

3. Een stage geregeld?

Heb je een stage gevonden en ben je aangenomen bij jouw favoriete stagebedrijf, dan moet je een Praktijk Overeenkomst aanvragen. Ook wel een POK genoemd. Dat is de overeenkomst tussen school, het stagebedrijf en jou als student. 

Je kunt de POK aanvragen bij het stagebureau beneden in de gang of stuur een mail naar bpv-techniek@scalda.nl met daarin:

 • waar je stage wilt gaan lopen;
 • wie je begeleider wordt;
 • en de start- en einddatum

Let op:

de start- en einddatum zijn de datums die tellen. Het aantal uren bepaald niet wanneer je kunt stoppen met je stage. De einddatum wel!

4. Opdrachten tijdens je stage

Tijdens je stage in Level 2 ga je aan de slag met werkzaamheden in het bedrijf. Daarnaast werk je aan een aantal opdrachten voor je opleiding, het Stagedossier. 

De opdrachten zijn:

 1. VLOG waarin je laat zien op welke manier je het werkproces van school terugziet. Dus op welke manier komt de conceptfase terug, de ontwerpfase en hoe wordt de realisatie gedaan bij jouw stagebedrijf.
 2. Je maakt een media-uiting om het bedrijf in beeld te brengen.
 3. Je maakt zelf een eigen media-uiting op de manier zoals het bedrijf media-uitingen maakt.
 4. Je voert minimaal 2 voortgangsgesprekken over je functioneren als stagiair. Hiermee haal je feedback op over je functioneren.

Stagedossier

Dit zijn de opdrachten die je moet uitvoeren tijdens je stage.

Functioneringslijst

Tijdens je stage voer je twee keer een gesprek met je begeleider over je functioneren. Als het nodig, kan dat ook meer dan 2 keer. Zorg dat je deze lijst ingevuld én ondertekend weer meeneemt naar school.

Stage flyer

Deze flyer is voor je stagebegeleider, zodat zij weten wat er van ze verwacht wordt en hoe de stage bij onze opleiding is georganiseerd.

5. Urenregistratie in OnStage

Tijdens je stage moet je je uren registreren in OnStage. Na het ondertekenen van je POK krijg je de login gegevens van OnStage.