Prototype

In de ontwerpfase ga je het concept uitwerken. Achter iedere keuze die je maakt zit een verhaal of gedachte. Dus kies geen kleuren omdat jij die mooi vindt, of shots omdat het een leuk shot is. Denk na over waarom je ergens voor kiest. Dit is dan ook weer goed uit te leggen aan de klant en zorgt ervoor dat het niet alleen een kwestie van smaak is. Het eindproduct van de ontwerpfase noemen we het prototype. 

Let op! Het prototype is nog geen eindproduct. Binnen deze fase kan het zo zijn dat er meerdere prototypes ontstaan doordat je feedback vraagt en doorontwikkeld. 

Voorbeelden

Video en animatie
Prototype: Animatic
Software: Papier, Storyboarder 

Wanneer je een video of animatie maakt begin je met het uitschrijven van het script. Hierna ga je een Storyboard maken. Dit zijn getekende plaatjes met begeleidende tekst. Je gebruikt een storyboard om het verhaal voor het eerst te vertellen in beeld. Hierbij geef je ook aan wat de camerabewegingen en bewegingen van acteurs of props zijn. Als dit storyboard klaar is ga je dit simpel animeren. Hierbij kan je al gebruik maken van muziek, dialoog, zelf ingesproken Voice-Over, simpele SoundEffects. Gebruik voor het maken van een Storyboard ons eigen Storyboard-Template. Het eindproduct van deze fase is een animatic.

Er ontstaat in het maken van een storyboard meerdere versies doordat   

Website
Prototype: Klikbare Versie website
Programma: Adobe XD of WordPress

Bij het maken van een website ga je de eerste klikbare versie maken. 
Dus je kan als gebruiker al door de website heen klikken. Dit geeft een goed beeld hoe de website gaat werken. Je gebruikt voor de tekst nog Lorem Ipsum (nep tekst).  Afbeeldingen zijn ook nog dummy of stockfoto’s die lijken op wat het eindresultaat moet zijn. 

Logo + Huisstijl
Prototype: Uitgewerkt Logo + Huisstijl en Mock-Ups
Programma: Illustrator en/of Photoshop

Logo: Je gaat met een logo aan de slag in Illustrator. Je kiest kleuren en lettertypes uit op basis van doel / doelgroep.  Ook hierbij moet je de keuzes kunnen motiveren.

Huisstijl: Ook de huisstijl elementen worden vormgegeven. Dit doe je ook met een duidelijke gedachte achter iedere keuze. Dit voeg je samen in een aantal mock-ups. Wanneer je niet weet wat een mock up is kan je dit zelf even googelen.