Wat is een stand up eigenlijk?

Een stand up is een moment (aan het begin) van de dag waarop je samen met jouw team ervoor zorgt dat iedereen aan de slag kan gaan met als uiteindelijk doel de deadlines te halen.

Tijdens een stand up geeft iedereen antwoord op de volgende 3 vragen:

  1. Wat heb je gedaan sinds de vorige stand up?
  2. Wat ga je doen tot de volgende stand up?
  3. Zijn er zaken waar je tegen aan loopt?

Stand-Up

Bij een stand up zorg je ervoor dat je even op een andere plek staat dan jouw eigen werkplek. Samen met jouw team zorg je dat je bij jullie planbord/ trello/ scrumbord staat. Het is belangrijk om niet op jouw eigen werkplek te zitten, maar juist in een actieve houding ergens anders te staan. Dit zorgt ervoor dat je volledig op de stand up kunt richten om zo snel mogelijk met een goed plan voor de dag aan de slag te kunnen.

Aan het einde van de stand-up is het scrumboard weer up-to-date.

Tijdens de stand up wordt er ook gekeken naar de planning. Je bekijkt met het team of jullie met de huidige plannen wel de deadlines gaan halen of dat er afspraken gemaakt moeten worden om weer terug op schema te gaan lopen.

Doelen van de stand up:

  1. Iedereen weet wat hij/ zij die dag moet doen om de uiteindelijke deadlines te halen
  2. Problemen worden in kaart gebracht en voor de eerstvolgende stand-up opgelost

Het scrumbord

Een scrumboard is een hulpmiddel voor het inplannen van jouw dagelijkse taken.  Op het scrumbord vind je alle taken voor het project van jouw team terug.

Op het scrumboard staan de volgende 4 kolommen van links naar rechts:

  • Backlog: Hierin staan alle taken die nog gedaan moeten worden. Soms bedenk je nieuwe taken gedurende een project en voeg je die nog toe aan de backlog.
  • Busy: Hierin staan alle taken waar de teamleden deze dag mee aan de slag gaan
  • Review: Wanneer je een taak af hebt, zet je de taak bij Review. Wanneer het team en coach het hebben beoordeeld en een akkoord hebben gegeven kan de taak naar de laatste kolom.
  • Done: Hierin staan alle taken die volledig klaar zijn